vineri, 25 iunie 2010

40.000 de şomeri, pregătiţi pentru o meserie nouă

Statul va finanţa, anul acesta, formarea profesională a aproape 45.000 de persoane, dintre care peste 40.000 de şomeri. Astfel, cei care au rămas fără job şi au o ocupaţie care nu mai are căutare pe piaţa muncii au la dispoziţie 2.400 de cursuri de formare profesională pentru a învăţa o meserie nouă şi căutată. 

Potrivit legii, cursanţii beneficiază, în afară de pregătirea teoretică şi practică gratuită, de rechizite şi materiale de instruire, de manuale, dar şi de echipament de protecţie pe timpul instruirii practice, dacă este cazul. În plus, statul oferă, pentru traseul de la domiciliu la sediul unde au loc cursurile, abonament gratuit pe mijloacele de transport în comun sau, după caz, decontarea cheltuielilor de transport.


Persoanele care nu se pot deplasa zilnic la şcoală sau cele care locuiesc la o distanţă mai mare de 50 de kilometri de aceasta beneficiază, pe perioada cât participă la pregătire, de cazare şi de bani de masă, ca şi bugetarii trimişi în delegaţie”, au adăugat oficiali ai Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). 

Meserii căutate: turism, panificaţie sau contabilitate 

Anul acesta, meseriile dorite de angajatori, pentru care ANOFM asigură financiar cursuri de formare, vizează domenii ca turismul, construcţiile, panificaţia, textilele, auto, dar şi contabilitatea, informatica sau limbile străine. 

„Noi asigurăm cursuri pentru asfaltatori, contabili, ba by sitter, bucătari, cofetari, electricieni şi me canici auto, frizeri, manageri de proiect, agenţi de pază sau peisagişti. În plus, se pot specializa în utilizarea calculatorului, comunicarea în limbi străine, în comerţ, îngrijirea la domiciliu sau chiar în administrarea unei pensiuni turistice”, explică specialiştii.

Practic, agenţiile de ocupare analizează ofertele angajatorilor şi stabilesc, anual, lista cu meseriile cele mai căutate, care cresc şansele şomerilor de a se angaja.   



Via evz.ro 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu